Pieczone samosy z jogurtowym sosem miętowo-bazyliowym

Zdanie ostatniego na studiach egzaminu (została jeszcze obrona, ale to już w przyszłym roku) pozwoliło mi na nowo poczuć wiatr w kulinarnych żaglach. Wreszcie mogę szaleć i eksperymentować z nowymi smakami i potrawami, które lubię, ale których nigdy sama nie przygotowywałam. Wczoraj porwałam się na samosy. Ich przygotowanie okazało się być dużo prostsze niż mi się wydawało. Dodatkowo przygotowałam je w zdrowszej wersji – z dodatkiem mąki żytniej i upieczone w piekarniku.
Mój sposób na kakao – z pianką i bez grudek!

Kakao – niby każdy zna i potrafi zrobić je w domu. Jednak wiem, że wiele z Was ma problem z przygotowaniem tego napoju z naturalnego kakao, ponieważ często borykacie się z sytuacją, gdy kakao nie chce się dobrze rozpuścić i zostają Wam na wierzchu nieapetyczne grudki. Sama miałam z tym kiedyś problem, jednak znalazłam na to świetne (i banalnie proste) rozwiązanie! Wystarczy użyć shakera 😀 Część z Was powie, że Ameryki nie odkryłam, ale dostałam już od Was mnóstwo wiadomości, że jednak ten sposób okazał się dla Was odkrywczy.
Chlebek bananowo-daktylowy bez mąki i cukru

Zalegająca kiść miękkich bananów może oznaczać tylko jedno – będzie pieczone! Osobiście lubię tylko te twardsze banany, które nie są jeszcze zbyt słodkie. Nawet do koktajlu nie przepadam dodawać już takich słodkawych bananów. Dlatego gdy jakimś cudem udaje mi się zmiękczyć większą ilość bananów, to zawsze szykują z nich jakieś smaczne ciasto, najchętniej bez dodatku cukru – tak jak w przypadku tego chlebka, który słodkość zawdzięcza nie tylko dojrzałym, bananom, ale również dodatkowi suszonych daktyli.
Kotlety ziemniaczane

Muszę przyznać, że o ile od samego początku ciąży kompletnie dorzuciło mnie od słodkości na rzecz wszystkiego co słone i wytrawne, tak nie mam wcale ochoty na jedzenie mięsa (poza pojedynczymi przypadkami, gdzie mój organizm domagał się wręcz mięsa). Dlatego też ostatnio w naszej kuchni pojawia się wiele bezmięsnych potraw, na które przepis mogę Wam podać z czystym sumieniem, bo są pyszne! Dzisiaj polecam Wam kotleciki ziemniaczane – ja uwielbiam je z sosem grzybowym!
Chrupiące gofry, które zawsze wychodzą

Gofry to zawsze dobry pomysł – czy to na śniadanie, drugie śniadanie, czy na podwieczorek! 😀 Jeśli jesteście tego samego zdania, ale wciąż szukacie swojej idealnej receptury na chrupiące (i miękkie w środku) gofry, to polecam spróbować Wam ten przepis. Te gofry z całą pewnością wyjdą każdemu, daję słowo! Gofry świetnie zachowują świeżość – dobrze smakują również następnego dnia (możecie je wrzucić na chwilę do gofrownicy, żeby odzyskały chrupkość lub zjeść bez odgrzewania).
Puszyste placuszki twarogowe

Ostatnio wracam do starego, dobrego nawyku przygotowywania wieczorem posiłków na następny dzień. O ile na śniadanie nie planuję jogurtu czy np. owsianki, to również śniadania przygotowuję dnia poprzedniego. A to głównie dlatego, że przygotowuję je również dla wychodzącego do pracy Męża i nie mam ochoty (ani ostatnio siły) stać z samego rana przy kuchence. Te placuszki są puszyste zarówno tuż po przygotowaniu, jak i dnia następnego – i chyba za to je najbardziej lubię.
Hummus z suszonymi pomidorami

Wiem, że wśród moich czytelników i czytelniczek jest mnóstwo miłośników hummusu. I wcale się nie dziwię, bo ta cudowna pasta o sezamowym posmaku nadaje się zarówno na kanapkę, jak i np. na dip do świeżych warzyw. Pełen wartości i smaku uzupełni codzienną dietę, a także świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas każdej imprezy. Dzisiaj mam dla Was przepis na wersję z suszonymi pomidorami i bazylią. To ciekawa włoska alternatywa dla tradycyjnej wersji tej znanej i lubianej przekąski.
Bezglutenowy chlebek dyniowy z orzechami

W zeszłym roku pierwszy raz dopadła mnie prawdziwa dyniowa faza. Robiłam z dyni zupę, gofry, dodawałam ja do makaronu… Zrobiłam tez spory zapas mrożonego puree. Pamietam, że zrobiłam z niego raz fajne babeczki dyniowe, ale standardowo nie wrzuciłam od razu przepisu na bloga więc przepis przepadł. Ale może to i dobrze, bo ten chlebek wyszedł jeszcze lepszy ❤ To typowo jesienne klimaty – dynia połączona z aromatycznym kakao, wyrazistym cynamonem i orzechami, jak dla mnie bomba na takie chłodne dni jak teraz!
Cukinia i papryka faszerowane mięsem mielonym

Pamiętam, że moja mama swojego czasu często robiła zapiekaną cukinie lub paprykę z mięsem mielonym i ryżem. Niby takie proste danie, ale wcale nie łatwo było je idealnie odtworzyć. W końcu mi się jednak udało i chętnie przygotowuję to danie, tym bardziej, że robi się je stosunkowo prosto i szybko, a za jednym zamachem mamy obiad na 3-4 dni dla 2 osób. Dla urozmaicenia możecie dodać do farszu ulubione warzywa (wcześniej podsmażone) – np. paprykę, pieczarki lub miąższ z cukinii.
Kluseczki leniwe

Kluseczki leniwe to zdecydowanie jeden z moich smaków dzieciństwa, do których wracam najchętniej i najczęściej. Uwielbiam je w tradycyjnej formie – polane masłem z bulką tartą, ale podaję je też chętnie z masym masłem lub domowym sosem owocowym (najbardziej smakują mi z truskawkami lub jagodami). Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 5 minut, a gotowanie – drugie tyle. Wystarczy więc 10 minut aby przygotować pyszne śniadanie 🙂