Dyniowy piernik (ciasto dyniowe bez glutenu)

Jesień w pełni. I to w najpiękniejszym wydaniu – ciepłe słoneczko i złoto-brązowe liście wszędzie wokół mnie… Mam nadzieję, że u Was też chociaż przez chwilę jesień pokazała (lub dopiero pokaże) swoje najpiękniejsze oblicze 🙂 Z jesienią kojarzy mi się najbardziej jedno warzywo – dynia! Można z niej przygotować zarówno dania wytrawne, jak i słodkie wypieki. To ciasto, które Wam dzisiaj proponuje może z powodzeniem zastąpić piernik na lekkim, bezglutenowym stole, ale będzie też po prostu fajnym ciachem na jesienny wieczory.
Suplementy dla kobiet w ciąży – który wybrać? Ranking produktów

Przygotowanie tego posta zajęło mi naprawdę sporo czasu. Śmiało mogę powiedzieć, że żaden post nie pochłonął dotychczas tyle mojej uwagi i skupienia. Wiem jednak, że mnóstwo kobiet z niego skorzysta, dlatego mimo pewnych problemów podczas jego tworzenia nie poddałam się i tak wreszcie mogę go dziś opublikować. Mam nadzieję, że spełni on Wasze oczekiwania, bo to tak naprawdę post został przygotowany w 100% dla Was – abyście łatwo mogły porównać swój preparat z innymi dostępnymi na rynku.
Łazanki z kapustą kiszoną

Zachcianki ciężarnej przybierają najróżniejsze formy. Gdyby mi ktoś kiedyś powiedział, że sama z własnej woli nie tylko zjem, ale i zrobię, łazanki to chyba bym się popukała w głowę i delikatnie mówiąc go wyśmiała. Tymczasem wczoraj naszła mnie na nie ochota i nie było przebacz. Musiałam zrobić więc szybko zakupy i po zapoznaniu się mniej więcej z tym jak je przygotować zabrałam się do gotowania. Efekt końcowy był naprawdę fajny. No i ciążowa zachcianka spełniona 😀 Nie jest to może najprostszy obiad świata, ale i tak polecam!
Najlepsze babeczki czekoladowe bez mąki

O ile wypieki bez cukru i bez tłuszczu nie budzą większego zdziwienia i wielu z Wam nie sprawia żadnego problemu ich przygotowanie, tak już wypieki bez mąki potrafią spędzać sen z powiek. Ja najczęściej traktuję wymóg „bez mąki” z przymróżeniem oka, zastępując mąkę zmielonymi orzechami, czyli tak naprawdę mąką, ale pochodzącą z innego źródła. Dzisiaj mam dla Was jednak wcale nie oszukany przepis – w nim naprawdę nie ma mąki, ani nawet zmielonych orzechów. Musicie ich koniecznie spróbować 🙂
(Nie)zapinanie pasów w ciąży – wygoda kontra bezpieczeństwo

Ciążą to czas radości. Rosnący brzuszek powoduje uśmiech na twarzy przyszłych rodziców – i nie ma się co dziwić 🙂 Potrafi on jednak na co dzień przysporzyć również wiele problemów, których rozwiązanie nie jest dla przyszłych mam wcale takie oczywiste. Takim zagadnieniem jest chociażby kwestia zapinania pasów w zaawansowanej ciąży. Zapinać czy nie? – wiele kobiet nadaje sobie to pytanie. Odpowiedź jest jednak jedna i oczywista – ZAPINAĆ! A dlaczego to Wam powiem w dzisiejszym poście.
Ekspresowa napoleonka na cieście francuskim

Karpatka, napoleonka, kremówka – przyznam się szczerze, że nie wiem czym dokładnie różnią się te ciasta (a może to to samo?). Mniej więcej wiem jak smakują i wyglądają, ale nigdy nie wdawałam się w szczegóły przepisów, bo sama wolę przygotowywać ciasto, które – przynajmniej wg mnie – jest miksem tych ciast. Zamiast ciasta parzonego (jak w karpatce) używam ciasta francuskiego, dzięki czemu jego przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. W środku nieco lżejszy krem budyniowy – bez masła i na ksylitolu. Ekspresowo i pysznie!
Wyprawka dla noworodka i mamy

Oczekiwanie na narodziny dziecka to czas pełen radości i ekscytacji. To jednak również konieczność skompletowania wyprawki, która ułatwi mamie i jej maluchowi codzienne funkcjonowanie. Jej kompletowanie może początkowo przerażać, ponieważ przy noworodku potrzebnych może się okazać sporo rzeczy, dlatego chciałam się dziś z Wami podzielić moją listę wyprawkową. Tworząc ją starałam się znaleźć elementy wspólne dla wielu gotowych list, dzięki czemu mam przeczucie, że większość z tych rzeczy okaże się na pewno przydatna.
Muszle makaronowe z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Ten przepis powstał bardzo spontanicznie i intuicyjnie. Miałam ochotę na nieco inny obiad niż jemy na co dzień. Chodziła mi po głowie jakaś zapiekanka makaronowa, która nie będzie sucha i będzie się nadawać do odgrzewania przez kolejne 2 dni (wiele zapiekanek przez ten czas wysycha i nie smakuje po odgrzaniu tak samo dobrze jak pierwszego dnia). Lasagne z kolei była u nas całkiem niedawno. Zrobiłam więc coś podobnego – makaron, mięso mielone i sos pomidorowy – w nieco innej odsłonie.
Twarogowe racuchy drożdżowe z gruszką

W ciąży odrzuciło mnie od słodkiego (sama w to nie wierzyłam), aczkolwiek kiedy ciocia przywoziła mi raz na jakiś czas domowe, puszyste racuszki to skakałam z radości. Co więcej, potrafiłam w sekundę pochłonąć podwójną porcję, nie zostawiając nic mężowi :p Moje racuchy jakoś nigdy nie wychodziły mi takie „babcine” aż do momentu, kiedy zrobiłam je z poniższego przepisu. Można zrobić je z całkowitym pominięciem twarogu, dodając za to ok. 2 pokrojonych na kawałki jabłek – będziemy mieć tradycyjne racuchy.
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie jogurtowym

Jestem makaroniarą i wcale się tego nie wstydzę. Generalnie lubię wszystko co mączne, ale makarony są zdecydowanie jedną z moich największych słabości. Zwłaszcza te ze śmietanowymi i ciężkimi sosami. Jem je jednak stosunkowo rzadko, głównie w restauracjach, gdy wychodzimy na miasto na kolację. W domu sięgam po zdecydowanie mniej kaloryczne dania. Czasem jednak staram się pogodzić obie te rzeczy i w ten sposób powstają lżejsze wersje znanych i lubianych przeze mnie potraw, tak jak np. ten makaron.