Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 
PIĄTEK, 03.11

Bezglutenowe gofry z mąki kokosowej – idealne i ekspresowe!

gofry z maki kokosowej

Niemożliwe nie istnieje!!! Przedstawiam Wam idealne gofry z MĄKI KOKOSOWEJ (tak, tak!)!!! Bez dodatku żadnej innej!! Puszyste, pyszne w smaku i ekspresowe w przygotowaniu, bo nie trzeba nawet białek ubijać. Takie eksperymenty to ją lubię najbardziej! Zachęciłam Was do ich zrobienia? Myślę, że jak dodam jeszcze na koniec, że jedna porcja (3szt) ma zaledwie ~270kcal to od razu polecicie do kuchni je przygotować. Jestem nimi zachwycona, bo wyszły super, a mąka kokosowa jak wiecie jest bardzo wymagająca.

CZWARTEK, 02.11

Pesto bazyliowe z czosnkiem i nerkowcami

pesto bazyliowe

Jak to w dzień wyjazdu do rodziców bywa w porze obiadowej na stole pojawia się danie z cyklu wyjeżdżamy na kilka dni i nie robimy narazie zakupów , czyli generalny przegląd zawartości lodówki i szafek a więc mój ulubiony kuchenny recykling, żeby nic się nie zmarnowało podczas nieobecności. Tak właśnie powstało to pesto bazyliowe. Co ciekawe, akurat gdy dopadł mnie głód zarówno Thermomix, jak i blender, mył się w zmywarce więc przygotowałam je w tradycyjny sposób – w moździerzu. Wyszło super!

WTOREK, 31.10

Chrupiące kakaowe gofry (bez glutenu)

gofry kakaowe bez glutenu

Chrupiące gofry to nie lada wyzwanie. A jeśli jeszcze dodatkowo chcemy je przygotować na bazie mąk bezglutenowych to pojawia się prawdziwe wyzwanie. Nie wszystkie mąki bezglutenowe nadają się do przygotowania gofrów. Najlepiej wychodzą wg mnie te przygotowane z mąki ryżowej lub jaglanej, zdecydowanie nie polecam kokosowej jeśli nie lubicie się stresować :p Dzisiejsza propozycja to banalnie proste i bajecznie chrupiace gofry z dodatkiem kakao, otrębów i nasion chia – dla mnie idealne!

PONIEDZIAłEK, 30.10

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami (wegańska)

pasta ze slonecznika z suszonymi pomidorami

Pasta ze słonecznika to ciekawa (i w pełni wegańska) alternatywa dla wszelkich kanapkowych smarowideł. Jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczy, które muszą znaleźć się w diecie każdego człowieka. Moja dzisiejsza propozycja to pasta z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii, która świetnie sprawdzi się nie tylko na kromce świeżego chleba, ale też jako dip do krakersów czy dodatek do świeżych warzywa.

NIEDZIELA, 29.10

Ciasto marchewkowe (bez glutenu, laktozy i jajek)

marchewkowiec bez glutenu

Szybkie, eksperymentalne ciasto marchewkowe wyszło naprawdę świetne! Na blogu wprawdzie jest już przepis na marchewkowca (albo i nawet dwa?) i na pyszne babeczki marchewkowe, ale ta wersja dedykowana jest zwłaszcza alergikom, którzy musza ograniczać różne grupy produktów z codziennej diety. W tym cieście nie ma glutenu, nabiału (laktozy) i jajek, czyli jest to ciasto dla osób naprawdę wymagających. Nie wymaga wiele wysiłku, za to później daje wiele radości z jedzenia 🙂

SOBOTA, 28.10

Jaglane tiramisu (bez jajek)

jaglane tiramisu bez jajek

Kasza jaglana jest niezwykle wartościowym produktem, jednak sporo osób nie ma na nią pomysłu, przez co kasza nie pojawia się często (lub w ogóle się nie pojawia) w ich codziennym menu. Tymczasem jest ona świetną bazą do wielu deserów – budyniów, ciast i innych słodkich smakołyków. Dzisiaj mam dla Was przepis zainspirowany jedną z propozycji Joasi (Trenerka Zdrowej Diety), która jest skarbnicą wiedzy o zdrowym odżywianiu. Jaglane tiramisu bez jajek skradnie Wasze serca i podniebienia – gwarantuję to!

PIĄTEK, 27.10

Quesadillas – tortille zapiekane z kurczakiem w stylu meksykańskim

zapiekane tortille

Kto z nas nie lubi czasem zjeść pysznej tortilli faszerowanej mięsem i warzywami? U nas najczęściej pojawiają się one w najprostszej formie, tj. podgrzane placki smaruję domowym sosem (czosnkowym lub musztardowym), na to mix sałąt, pomidor, ogórek, czerwona cebulka i usmażone wcześniej mięso kurczaka. Czasem lubię jednak nieco inne wydanie tortilli, przypominające trochę Qurrito podawane w KFC. Moja propozycja jest w stylu meksykańskim (z fasolą i kukurydzą), bo takie smaki lubię najbardziej.

WTOREK, 24.10

Hummus z burakiem

hummus z burakiem

Hummus zna chyba każdy, choć pewnie nie każdy miał ochotę go próbować lub robić samemu. To nie tylko pyszna i zdrowa przekąska, ale też ciekawe rozwiązanie na każdą imprezę (u nas hummus z warzywami zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem). Dzieliłam się z Wami już moim niezawodnym przepisem na ekspresowy hummus i na hummus z suszonymi pomidorami. Dzisiaj przyszła pora na jeszcze zdrowszą wersję tej przekąski, czyli hummus z burakiem!

SOBOTA, 21.10

Dyniowe leniwe

dyniowe leniwe

Uwielbiam leniwe! To smak, który nigdy mi się nie znudzi. A to dzięki temu, że staram się przygotowywać je czasami w innych, niecodziennych wariacjach. Dzisiaj przygotowując je zastąpiłam część twarogu gęstym puree dyniowym, które miałam w lodówce i to okazał się być strzał w dziesiątkę! Nawet mąż się zajadał, nie mając pojęcia nawet, że „coś jest z tymi kluskami nie tak” (czyt. są z dynią) 😀 A jak dla mnie nie ma naprawdę większego dowodu na to, że coś wyszło mi naprawdę dobrze.

PIĄTEK, 20.10

Kisiel ananasowy bez cukru

kisiel ananasowy

Domowy kisiel owocowy to fajny deser lub podwieczorek, zwłaszcza w chłodne wieczory (czy ja Wam kilka dni temu jeszcze nie pisałam, że u nas piękna jesień? odwołuję! zrobiło się brzydko i zimno…). Najczęściej robi się go z czerwonych owoców – truskawek, wiśni, ale wersja z ananasa też jest pyszna! To ciekawa odmiana i nie trzeba dodawać w ogóle cukru, jeśli mamy dojrzałego, słodkiego ananasa. Do kisielu można dać np. odrobinę startego imbiru dla rozgrzania lub laskę wanilii dla podkręcenia smaku.