Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Lekka rolada biszkoptowa z serem i brzoskwiniami (bez glutenu)

rolada biszkoptowa

Za kilka dni znowu weekend, a większość z Was nie wyobraża sobie niedzielnej kawki bez pysznego ciasta. Moja dzisiejsza propozycja będzie więc dla Was idealnym rozwiązaniem (nie tylko na niedzielę). Rolada jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, potrzeba jedynie chwilę cierpliwości żeby masa stężała w lodówce. Dodatkowo dzięki użyciu mąki kukurydzianej i ziemniaczanej nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:
biszkopt
– 5 jajek
– 80g ksylitolu zmielonego na puder
– 80g mąki kukurydzianej (w wersji „glutenowej” można dać pszenną)
– 40g mąki ziemniaczanej
– aromat waniliowy
– pół łyżeczki proszku d/p
masa serowa
– 300g twarogu
– 200g jogurtu naturalnego
– 1 galaretka bez cukru (taka na 0,5l wody)
– łyżka ksylitolu
– łyżeczka żelatyny + 1/3 kubka gorącej wody do rozpuszczenia
dodatkowo
– 5 połówek brzoskwini z puszki lub inne ulubione owoce

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając pod koniec partiami ksylitol. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki, aromat waniliowy i proszek d/p – miksujemy wszystko dosłownie chwile, tylko do połączenia składników. Masę przekładamy na dużą blachę (tę z wyposażenia piekarnika) posmarowaną lekko tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowując ją cienko po całej blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Pieczemy 15min, a następnie ciepły biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę spodem (papierem) do góry. Ściągamy papier i biszkopt szybko zawijamy wzdłuż krótszego boku w roladę (jeśli zrobicie to po całkowitym ostygnięciu biszkopt się połamie, dlatego robi się to od razu po upieczeniu) i odstawiamy na czas przygotowania nadzienia.

Galaretkę rozpuszczamy z ksylitolem i żelatyną w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg mielimy lub blendujemy, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym i wcześniej przygotowaną galaretką. Jeśli masa jest zbyt rzadka – odstawiamy ją na chwilę do lodówki żeby stężała. Gotową masą smarujemy rozwinięty biszkopt, zostawiając margines 2cm z każdej strony. Na masę można dodatkowo wyłożyć owoce. Roladę ponownie zwijamy wzdłuż krótszego boku i ciasno zawijamy folią spożywczą lub aluminiową, a następnie odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Gotową roladę można przed pokrojeniem posypać ksylitolem zmielonym na puder.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Dodano: 28-03-2017

3 Odpowiedzi do Lekka rolada biszkoptowa z serem i brzoskwiniami (bez glutenu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *