Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Prosty przepis na hummus

hummus1

Hummus zna chyba każdy, ale nie każdy go robił. Niektórym wydaje się on zbyt pracochłonny, innym z kolei skomplikowany w wykonaniu. Dziś chcę obalić oba te przekonania i udowodnić Wam, że przygotowanie pysznego i kremowego hummusu to naprawdę prosta sprawa. Kto raz spróbuje hummusu, ten się w nim rozsmakuje 🙂

Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy
– 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy z oliwek
– sok z połowy cytryny
– 1/3 szklanki bardzo zimnej wody
– sól
– pieprz
– kumin – opcjonalnie

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, a następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Zgarniamy masę ze ścianek miksera na dno i blendujemy ponownie, dodając ewentualnie nieco więcej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przed podaniem hummus polewam odrobiną oliwy z oliwek i posypuję ostrą papryką oraz ziarnami sezamu. Podaję w formie przekąski, jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Hummus świetnie sprawdza się również jako przekąska imprezowa, poza warzywami można w nim maczać małe kromeczki bagietki lub krakersy.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Dodano: 16-11-2014

2 Odpowiedzi do Prosty przepis na hummus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *