W przeddzień 6. grudnia mogę śmiało powitać Was wesołym okrzykiem – HO HO HO! Zostały już niecałe trzy tygodnie do Bożego Narodzenia i większość z Was zaczyna myśleć o pieczeniu pierniczków – tych do jedzenia, i tych na choinkę. Mam dziś dla Was cztery propozycje na zdrowsze wersje tych popularnych, świątecznych ciasteczek. Możecie wybrać tę, która najbardziej Wam odpowiada lub… upiec w tym roku trzy rodzaje pierniczków 😀 Wybór należy do Was 🙂 Tylko pamiętajcie – CORAZ BLIŻEJ ŚWIĘTA!
Wszystkie pierniczki przygotowujemy przynajmniej na kilka/kilkanaście dni przed świętami, ponieważ muszą zmięknąć. W tym celu wkładamy wystudzone pierniczki do papierowej torby lub metalowej puszki, do której wkładamy 2 kawałki jabłka (pierniczki „wyciągną” a nich wilgoć i szybciej zmiękną) i odstawiamy. Kawałki jabłka wymieniamy co 2 dni. Po kilku dniach pierniczki powinny być już miękkie.
PIERNICZKI BEZ GLUTENU I BEZ JAJEK
Składniki:
– 170g mąki gryczanej
– 100g mąki kukurydzianej
– 40g mąki ryżowej
– 100g masła
– 6 łyżek płynnego miodu
– 2 łyżeczki BG proszku d/p
– 4 łyżeczki przyprawy do piernika
– 4 łyżeczki łuskanego słonecznika
– 2 łyżeczki mielonego lnu
W rondelku roztapiamy masło z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy (ja na początku rozpłaszczam je ręką dociskając do stolnicy, gdyż ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinamy z niego pierniczki dowolnego kształtu. Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180°C. Pieczemy 10-15 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić.
PIERNICZKI ŻYTNIE
Składniki:
– 230g mąki żytniej typ 720
– 1/4 szklanki płynnego miodu
– 2 łyżki ksylitolu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– jajko
– pół łyżeczki proszku d/p
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Miód podgrzewamy z ksylitolem. W dużej misce mieszamy ze sobą: przesianą mąkę, jajko, jogurt, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, a następnie dodajemy ostudzony miód z ksylitolem. Wyrabiamy dłonią ciasto (można przełożyć na tortownicę, żeby było łatwiej, a jeżeli za bardzo się lepi – można włożyć na kwadrans do lodówki). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na odpowiadającą grubość i wycinamy z niego pierniczki. Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 190°C. Pieczemy 10-15 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić.
PIERNICZKI OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
– 150g mąki owsianej
– 3 łyżki płynnego miodu
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2 jajka
– łyżka cynamonu
– 2 łyżki przyprawy do piernika
– łyżeczka proszku d/p
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Wyrabiamy dłonią ciasto (można przełożyć na tortownicę, żeby było łatwiej). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na odpowiadającą grubość i wycinamy z niego pierniczki. Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180°C. Pieczemy 10-15 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić.
Jeżeli chcecie powiesić później udekorowane pierniczki na choince, przed włożeniem ich do piekarnika wytnij małym nożykiem lub słomką (ten sposób sprawdza się u mnie najlepiej) dziurkę w każdym ciastku. Po upieczeniu przewleczesz przez otwór ozdobną wstążkę i powiesisz udekorowane pierniczki na świątecznym drzewku.
2 Odpowiedzi do Fit pierniczki na trzy sposoby