To jest tak szybki i prosty deser (albo można po prostu powiedzieć przekąska), że chyba nic na jego temat nie trzeba pisać. Od razu podaję przepis.
Składniki:
– ulubione owoce: ja dałam 3 jabłka, kilka śliwek i cynamon
– kruszonka: po 50g płatków owsianych, mąki pszennej/kukurydzianej i zimnego masła, łyżka ksylitolu/brązowego cukru
Jabłka pokroiłam, wymieszałam ze śliwkami (przekrojone na ćwiartki) cynamonem, a następnie przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem. Na wierzch wysypałam kruszonkę (jej składniki wystarczy tylko ze sobą zagnieść) i wstawiłam na 25 min (góra-dół) do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Możecie podać z jogurtem albo… z lodami. Jeśli chodzi natomiast o owoce to tu panuje pełna dowolność, korzystajcie z tego co sezonowe… jabłka możecie wymieszać z brzoskwiniami, gruszkami, morelami albo w lecie z truskawkami czy malinami, każda kombinacja jest przepyszna.