Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Placuszki jarmużowe

placuszki jarmuzowe

Z naszej 3-dniowej misji „koktajLOVE” (będzie podsumowanie niebawem, ale już Wam polecam – super sprawa) zostało trochę zielska więc dziś na śniadanie zrobiłam dla mnie i Frania bardzo szybkie placuszki z jarmużem. Są niezwykle pożywne i – co najważniejsze – zawierają mnóstwo żelaza, m.in. dzięki jarmużowi i pestkom dyni. Pamiętajcie, żeby podać je w towarzystwie produktów bogatych w wit. C – u nas to są truskawki, ale mogą też być np. pomarańcze lub kiwi, w zależności od tego, co lubicie i co macie w domu 🙂

Składniki (12 placuszków):
– duża garść jarmużu (bez grubych łodyg)
– niepełna szklanka mąki (byle nie kokosowa)
– pół szklanki mleczka kokosowego (można dać inne roślinne lub krowie)
– 2 jajka
– pół banana
– łyżka miksu zmielonych pestek dyni i sezamu*
– łyżeczka oleju kokosowego

Wszystko razem blendujemy i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

*mam w domu w małym słoiczku taki miks, żeby posypywać nim różne dania wzbogacając je w żelazo

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Dodano: 08-01-2019

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *