Przyznam szczerze, że zupełnie zapomniałąm o istnieniu takiego „tworu kulinarnego” jak kaszotto. A przecież to taka fajna forma podania wartościowych kasz i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego risotto. Wczoraj przygotowałam je w wersji z burakiem i natka pietruszki – wyszło naprawdę pysznie i – co dla mnie ogromnie ważne – bardzo zdrowo 🙂
Składniki (2 osoby dorosłe + dziecko):
– 100g „gruboziarnistej” kaszy, np bulgur lub pęczak
– 400ml bulionu
– duży burak (ok 150g) ugotowany lub upieczony i pokrojony w drobną kostkę
– mała cebula, drobno posiekana
– ząbek czosnku, drobno posiekany
– posiekana natka pietruszki
– masło
Na maśle szklimy cebulę, dodając pod koniec czosnek. Po ok. minucie dodajemy kaszę, całość smażymy ok 2min. Zalewamy wszystko ok -50ml bulionu i gotujemy. Gdy kasza wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję – i tak aż kasza będzie prawie ugotowana. Dodajemy buraka, pietruszkę i łyżeczkę masła. Całość gotujemy jeszcze 2-3min i odstawiamy pod przykryciem na czas przygotowania pozostałych elementów obiadu.
Do kaszotto można dodać drobno posiekane jabłko i kozi ser, wtedy może stanowić fajne, bezmięsne danie lub przystawkę.