Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kisiel jabłkowy bez cukru

kisiel jablkowy

Kisiel jabłkowy to jeden z prostszych, jeśli nie najprostszy, słodki podwieczorek jaki można zrobić. Wystarczy obrać i zetrzeć słodkie jabłko, zagotować z wodą i dodać mąkę ziemniaczaną. To tak mało roboty, a tak wiele smaku i radości z jedzenia! Gwarantuję, że wyjdzie każdemu 🙂 U nas pojawia się naprawdę często, czasem w towarzystwie innych owoców, np. śliwek lub truskawek.

Składniki (1 osoba dorosła + dziecko):
– 250ml wody
– duże jabłko lub 2 mniejsze (ok.300g przed obraniem), starte na tarce (ja większość ścieram na grubych oczkach i trochę na małych)
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

150ml wody zagotowujemy na małym ogniu z jabłkiem. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę. Gdy jabłka się zagotują – dodajemy wodę z mąką i mieszamy aż całość zgęstnieje (zajmuje to dosłownie kilka sekund). Można dodać cynamon lub miętę. Można też zrobić kisiel z innych owoców (ok 150-200g gotowych owoców, tj obranych).

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Dodano: 22-11-2018

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *