To placuszki, które po prostu nie mogą się nie udać. Wystarczy namoczyć płatki owsiane (możecie to zrobić nawet poprzedniegom wieczora i odstawić na noc) i wymieszać je z pozostałymi składnikami. Potem zostaje już tylko usmażyć nasze puszyste placuszki i delektować się ich pysznym, kakaowym smakiem.
Składniki (5 dużych placków):
– pół szklanki płatków owsianych zalanych niewielką ilością cieplej wody i odstawionych na 15min aż napęcznieją
– 3 łyżki mąki (u mnie żytnia 720)
– jajko
– pół miękkiego banana, rozgniecionego widelcem
– łyżka kakao
– odrobina syropu z agawy lub miodu (można pominąć)
– szczypta proszku d/p
Wszystkie składniki (poza płatkami) dokładnie mieszamy lub blendujemy. Dodajemy płatki i całość mieszamy widelcem. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.