Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kakaowy naleśnik budyniowy

nalesnik budyniowy

Odkąd jestem Mamą zdecydowanie częściej stawiam na szybkie propozycje śniadaniowe – owsiankę lub jakieś fajne, pożywne kanapki. Kiedy jednak ostatnio próbowałam przygotować po raz pierwszy od dawna omlet szybko napotkałam na małą przeciwność losu. Rzadko mi się zdarza, że zółtko pęka i wpada mi do białka, ale tak właśnie się wydarzyło… Niewiele myśląc (ktoś niecierpliwy pewnie wywaliłby wszystko do kosza) postanowiłam więc zmodyfikować pierwotny przepis i tak właśnie powstał ten naleśnik.

Składniki (jeden duży naleśnik):
– 2 jajka
– łyżka mąki kukurydzianej
– łyżka mąki ziemniaczanej
– 2/3 łyżki kakao
– trochę syropu z agawy do smaku
– szczypta proszku d/p

Wszystko zmiksowałam i wylałam na rozgrzaną patelnię naleśnikową. Smażyłam z dwóch stron a przed posmarowaniem przykryłam na chwilkę folią aluminiową, aby łatwo się później zawinął po nasmarowaniu np. twarożkiem (u mnie z jogurtem i truskawkami).

Dodano: 10-05-2018

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *