Ciasto ryżowe jest bardzo popularne w wielu krajach, m.in. we Włoszech. Jest to dość prosty i niewymagający wielu składników wypiek, który zaskakuje swoim minimalizmem. Świetnym uzupełnieniem ryżu jest wanilia podkreślająca jego delikatny smak. Moja dzisiejsza propozycja to takie spolszczenie tego przepisu, dzięki urozmaiceniu go w pokrojone na kawałki gruszkę. Ciekawym dodatkiem jest tutaj też masło orzechowe.
Składniki (mała keksówka):
– 100g ryżu
– 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
– 2 średnie gruszki (można dać jabłka), obrane
– 50g ksylitolu
– 50g masła orzechowego
– aromat waniliowy lub ziarna z laski wanilii
– pół łyżeczki proszku d/p
Gruszkę kroimy w małe kawałki. Ryż gotujemy 20min, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ryż ostygnie miksujemy go z ksylitolem, masłem orzechowym, żółtkami i proszkiem d/p. Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy delikatnie z pozostałymi składnikami (dodajemy też gruszki). Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ (dół+termoobieg). Pieczemy godzinę. Od razu po upieczeniu wyciągamy na kratkę (żeby odparowała wilgoć) i czekamy aż ciasto ostygnie (wcześniejsze krojenie może spowodować pokruszenie).