Tapioka to niepozorne, małe kuleczki z manioku, które same w sobie nie mają smaku, przez co świetnie „chłoną” smak dodatków, z jakimi je połączymy. Dzięki dużej zawartości skrobi świetnie sprawdza się do przygotowania deserów o konsystencji budyniu. Moja dzisiejsza propozycja to prosty budyń kokosowy z musem truskawkowym.
Składniki (2 porcje):
– 400ml dowolnego mleka (u mnie domowe kokosowe)
– 100g drobnej tapioki (mniejsza niż ziarno grochu)
– łyżka ksylitolu
– czubata łyżka wiórków kokosowych
– łyżeczka słodkiej pasty kokosowej (można pominąć)
– szklanka truskawek (mrożonych lub świeżych), zblendowanych na mus
Tapiokę zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (oprócz truskawek) i podgrzewamy na małym ogniu. Chwilkę gotujemy aż całość zgęstnieje. Przelewamy do miseczek/szklanek i podajemy z truskawkami.