Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Faszerowana papryka

faszerowana papryka

Faszerowana papryka z pozoru jest dla niektórych bardzo pracochłonna, jednak w rzeczywistości większość elementów składowych przygotowuje się w tym samym czasie, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Dodatkowo jest to idealny przykład dania, które można przygotować nawet na 3-4 dni i każdego kolejnego dnia smakuje tak samo dobrze! Teraz gdy jestem Mamą szczególnie sobie cenię tego typu dania – wystarczy raz „posiedzieć chwilę w garach” żeby mieć obiad gotowy od razu na kilka dni.

Składniki:
– 4 średnie papryki
– 500g mięsa mielonego
– 100g ryżu – ugotować i ostudzić
– duża cebula
– kilka pieczarek – drobno posiekanych i przesmażonych (można pominąć)
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
– kawałek startego żółtego sera (można pominąć)+ trochę do posypania po wierzchu
– jajko
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, oregano, słodka papryka, kurkuma
– szklanka bulionu

Papryki kroimy (ja kroję na pół, ale można tez odciąć im tylko kapelusze) i usuwamy z nich gniazda nasienne. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na maśle lub oleju do zeszklenia, dodajemy czosnek. Po pół minuty dodajemy mięso i całość smażymy aż mięso nie będzie surowe. Gdy mięso ostygnie łączymy je z pozostałymi składnikami, doprawiamy do smaku i faszerujemy masą papryki. Nafaszerowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym lub w dużej blaszce wyłożonej folią aluminiową, a następnie wlewamy do naczynia bulion i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200℃ (termoobieg) na 30min. Kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem.

Dodano: 09-03-2018

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *