Jeśli chodzi o domowe mleko roślinne to u nas w domu zdecydowanie króluje mleko kokosowe. Nikt chyba nie lubi jednak monotonii, dlatego od czasu do czasu przygotowuję inne, mniej popularne, mleko roślinne. Dzisiaj przyszła pora na mleko przygotowane z lekkostrawnych ziaren orkiszu, które dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga prace układu trawiennego oraz wpływa korzystnie na nasze samopoczucie dzięki zawartości m.in. magnezu, witamin z grupy B i witaminy E. Dodatkowo dostarcza roślinne białko.
Składniki:
– 100g ziaren orkiszu
– szklanka zimnej wody do namoczenia i szklanka wody do gotowania
– 0,8l zimnej, przegotowanej wody
Orkisz zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc (min. 6godz – jeśli w tym czasie orkisz wypuści „ogonki” to bez obaw, to normalne), a następnie odlewamy wodę z moczenia. W garnku odcedzony orkisz zalewamy świeżą wodą i gotujemy na małym gazie ok. 20min., a następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy wodę i całość blendujemy na wysokich obrotach. Gotowe mleko przelewamy przez sitko wyłożone gazą (część mleka zleci sama, resztę odciskamy mocno w dłoniach). Gotowe mleko przechowujemy w lodówce do 5dni.
Dla urozmaicenia smaku możecie dodać odrobinę ksylitolu i/lub ziarna wanilii.
3 Odpowiedzi do Mleko orkiszowe