Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Batoniki marchewkowe (Trenerka Zdrowej Diety)

marchewkowe batoniki z bakaliami

Na blogu już dawno nie było żadnej propozycji na zdrowe i pożywne batoniki, które świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska w trakcie dnia, np. na drugie śniadanie czy podwieczorek. Dzisiaj będzie więc nowy przepis na szybkie i proste batoniki marchewkowe z bakaliami, które przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Pełne ulubionych bakalii, mięciutkie i aromatyczne, słodzone miodem lub syropem z agawy.

Składniki (8 dużych batoników):
– 200g obranej marchewki, startej na grubych oczkach
– 100g płatków owsianych
– 100g posiekanych orzechów (u mnie migdały)
– 80g mąki (dałam pszenną pełnoziarnistą)
– 50g słonecznika
– 50g rodzynek lub suszonej żurawiany
– 25g sezamu
– 80g płynnego miodu lub syropu z agawy
– 50g płynnego oleju (u mnie słonecznikowy)
– 2 jajka

Olej roztrzepujemy z miodem i jajkami. W dużej misce mieszamy pozostałe składniki, a następnie dodajemy olej z miodem i jajkami. Całość dokładnie mieszamy, a następnie całość przekładamy na blaszkę (20x20cm*) wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając masę mocno dłonią (na wysokość ok. 1,5cm), żeby była zwarta. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg). Pieczemy 45min, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu kroimy powstałe ciasto na dowolną ilość batoników.

Wartość odżywcza w 1 batoniku: ~ 310kcal i BTW 9/18/32.
(przy założeniu, że z podanych proporcji zrobimy 8 batoników)

*jeśli nie macie takiej foremki, można masę wyłożyć na większą foremkę. Wystarczy dłońmi uformować z masy kwadrat lub prostokąt, a następnie mocno docisnąć.

WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.

Dodano: 22-01-2018

2 Odpowiedzi do Batoniki marchewkowe (Trenerka Zdrowej Diety)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *