Macie czasem ochotę na kebab w tortilli, ale odpuszczacie nie chcąc karmić się małowartościowym posiłkiem? Jeśli tak to od dziś nie musicie już tego robić, bo mam dla Was przepis na domowy, pożywny i wartościowy kebab! Między innymi takie smakołyki znajdziecie na „diecie” u Trenerki Zdrowej Diety. Ja zamieniłam jedynie sos czosnkowy na musztardowy, ale Wam podam obie propozycje – każdy wybierze ten, który bardziej mu odpowiada. Również dodatki możecie dowolnie komponować, mając na względzie Wasze upodobania smakowe i… zasoby lodówki 😀
Składniki (3 tortille):
naleśniki
– 170ml kefiru
– 70g otrębów owsianych
– łyżka mąki kokosowej
– 2 jajka
– pół łyżeczki proszku d/p
– szczypta soli
– opcjonalnie: zioła prowansalskie do smaku
sos musztardowy
– 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
– 2 łyżeczki musztardy
sos czosnkowy
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– 1-2 rozgniecione ząbki czosnku
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
dodatki
– duży filet z kurczaka przyprawiony wg uznania (u mnie gyros) i usmażony
– sałata
– pomidor
– ogórek (u mnie kiszony)
– czerwona cebulka
– papryka
Wszystkie składniki na naleśniki blendujemy i odstawiamy na 20min. Po tym masę czasie ponownie mieszamy (cięższe fragmenty otrąb opadają na dno) i wylewamy na mocno rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię naleśnikową. Smażymy z dwóch stron. składniki na sosy mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe naleśniki smarujemy sosem, układamy na nich ulubione dodatki, zawijamy i zajadamy aż się uszy będą trzęsły.
WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.