Gdybyście mnie zapytali jeszcze miesiąc temu o dokładne proporcje tej sałatki to nie wiedziałabym co mam Wam powiedzieć, bo zawsze robię ją na oko. Jest to jedna z prostszych i smaczniejszych sałatek więc ostatnio przy okazji jej przygotowywania na wieczorne spotkanie ze znajomymi postanowiłam dokładnie sprawdzić ile to jest tak naprawdę to moje na oko, żeby móc się z Wami podzielić przepisem. Dzisiaj dodatkowo udało mi się, przy okazji naszych mini Andrzejek cyknąć fotkę.
Składniki (duża miska):
– 150g makaronu mini kolanka
– 70g rukoli
– 10-12 suszonych pomidorów (ok. 100-130g)
– 100g pestek dyni
– 3-4 łyżki oleju z pomidorów
– sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany
Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidory drobno kroimy, a pestki dyni prażymy na suchej patelni. W misce mieszamy makaron z pomidorami, pestkami dyni, olejem i przyprawami. Dodajemy rukolę i jeszcze raz wszystko mieszamy.