Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Chrupiące kakaowe gofry (bez glutenu)

gofry kakaowe bez glutenu

Chrupiące gofry to nie lada wyzwanie. A jeśli jeszcze dodatkowo chcemy je przygotować na bazie mąk bezglutenowych to pojawia się prawdziwe wyzwanie. Nie wszystkie mąki bezglutenowe nadają się do przygotowania gofrów. Najlepiej wychodzą wg mnie te przygotowane z mąki ryżowej lub jaglanej, zdecydowanie nie polecam kokosowej jeśli nie lubicie się stresować :p Dzisiejsza propozycja to banalnie proste i bajecznie chrupiące gofry z dodatkiem kakao, otrębów i nasion chia – dla mnie idealne!

Składniki (6 małych gofrów):
– 3/4 szklanki (150g) mąki ryżowej (w wersji „glutenowej” można dać pszenną)
– 3/4 szklanki mleka
– 1/4 szklanki dowolnego oleju w formie płynnej
– jajko
– łyżka dowolnych otrębów
– łyżka nasion chia
– łyżka ksylitolu zmielonego na puder (lub cukru pudru)
– czubata łyżeczka kakao
– łyżeczka proszku d/p

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i odstawiamy na 20min, aby otręby i chia napęczniały i ciasto zgęstniało (musi być dużo gęstsze niż na naleśniki – jak jest za rzadkie to wystarczy dodać łyżkę mąki kokosowej i jeszcze na chwilę odstawić, mąka szybko wchłonie nadmiar wilgoci). Ciasto wylewamy niezbyt grubą warstwą na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy do zezłocenia (u mnie zajęło to ok. 7-8min, ale wszystko zależy od mocy urządzenia*).

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

* używam urządzenia 3w1 Tefal Avente

Dodano: 31-10-2017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *