Pasta ze słonecznika to ciekawa (i w pełni wegańska) alternatywa dla wszelkich kanapkowych smarowideł. Jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczy, które muszą znaleźć się w diecie każdego człowieka. Moja dzisiejsza propozycja to pasta z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii – świetnie sprawdzi się na kromce świeżego chleba oraz jako dip do krakersów czy dodatek do świeżych warzywa.
Składniki:
– szklanka (200g) łuskanego słonecznika +1,5 szklanki zimnej wody
– 10 suszonych pomidorów
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki oliwy lub oleju z zalewy od pomidorów
– spora garść świeżej bazylii
– przyprawy: sól, pieprz, słodka lub ostra papryka
Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na min. 3godz (najlepiej na noc), a następnie odcedzamy i blendujemy na wysokich obrotach z pozostałymi składnikami (najlepiej robić to kilka razy, ściągajac po każdym blendowaniu składniki na dno blendera). Jeśli masa ciężko się blenduje – wystarczy dodać trochę więcej oliwy.
Thermomix: przepis do wykonania w TM.