Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Dyniowy piernik (ciasto dyniowe bez glutenu)

domowy piernik dyniowy

Jesień w pełni. I to w najpiękniejszym wydaniu – ciepłe słoneczko i złoto-brązowe liście wszędzie wokół mnie… Mam nadzieję, że u Was też chociaż przez chwilę jesień pokazała (lub dopiero pokaże) swoje najpiękniejsze oblicze 🙂 Z jesienią kojarzy mi się najbardziej jedno warzywo – dynia! Można z niej przygotować zarówno dania wytrawne, jak i słodkie wypieki. To ciasto, które Wam dzisiaj proponuje może z powodzeniem zastąpić piernik na lekkim, bezglutenowym stole, ale będzie też fajnym ciachem na jesienny wieczory.

Składniki (tortownica o śr.24cm):
ciasto
– 500g puree z dyni (przepis)
– 150g orzechów laskowych lub migdałów
– 120g ksylitolu lub cukru trzcinowego
– 100g komosy ryżowej (można zastąpić kaszą lub mąką jaglaną)
– 80g miękkiego oleju kokosowego
– 6 jajek
– czubata łyżka kakao
– czubata łyżka cynamonu
– łyżka przyprawy korzennej
– łyżeczka sody oczyszczonej
polewa czekoladowa
– 1/3 szklanki mleka
– 2 czubate łyżki kakao
– 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
– 2 czubate łyżki oleju kokosowego
opcjonalnie
– marmolada lub powidła śliwkowe
– płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania

Oddzielamy białka od żółtek. Orzechy mielimy z komosą na mąkę (można użyć gotowych mąk) i odstawiamy. Cukier mielimy na puder, dodajemy do niego żółtka i olej kokosowy – ucieramy przez ok. 2 minuty aż masa będzie kremowa i puszysta. Dodajemy puree z dyni, zmielone orzechy z komosą, kakao, cynamon, przyprawę do piernika i sodą – wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem kokosowym i posypujemy mąką.Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe ciasto można przełożyć ulubioną marmoladą lub powidłami śliwkowymi.

Przygotowujemy polewę czekoladową: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z mlekiem i cukrem. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aż znikną grudki. Podgrzewamy jeszcze chwilę aż masa trochę zgęstnieje, odstawiamy na 10-15min. Gdy polewa trochę ostygnie mieszamy ją, a następnie wylewamy na cieście. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.

Thermomix: przepis do wykonania w TM.

Dodano: 19-10-2017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *