Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Muszle makaronowe z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

muszle amakronowe z miesem mielonym

Ten przepis powstał bardzo spontanicznie i intuicyjnie. Miałam ochotę na nieco inny obiad niż jemy na co dzień. Chodziła mi po głowie jakaś zapiekanka makaronowa, która nie będzie sucha i będzie się nadawać do odgrzewania przez kolejne 2 dni (wiele zapiekanek przez ten czas niestety wysycha i nie smakuje po odgrzaniu tak samo dobrze jak pierwszego dnia). Lasagne z kolei była u nas całkiem niedawno. Zrobiłam więc coś podobnego – makaron, mięso mielone i sos pomidorowy – w nieco innej odsłonie.

Składniki (4-5 porcji):
farsz mięsny
– 500g mięsa mielonego
– cebula + łyżka oleju
– czerwona papryka
– 2 ząbki czosnku
– pół puszki pomidorów
– sól, pieprz, ostra i słodka papryka
sos pomidorowy
– pół puszki pomidorów
– szklanka passaty pomidorowej
– cebula + łyżka oleju
– garść świeżych ziół (u mnie bazylia i zielona pietruszka)
– sól, pieprz
dodatkowo
– ok. 30szt muszli makaronowych
– 2 kulki mozzarelli

Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i rozkładamy pojedyncze muszle na dużym talerzu. Podczas gotowania makaronu przygotowujemy sos: cebulę drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia. Blendujemy wszystkie składniki na sos z podsmażoną wcześniej cebulką, doprawiamy do smaku wg uznania, a następnie wylewamy gotowy sos do dużego naczynia żaroodpornego lub blaszki.

Przygotowanie farszu zaczynamy od drobnego posiekania cebuli i podsmażenia jej do zeszklenia. Pod koniec podsmażania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno pokrojoną paprykę. Całość podsmażamy kilka minut i przekładamy do miseczki. Mięso doprawiamy i podsmażamy, dodajemy pomidory i przygotowane wcześniej warzywa. Całość farszu częściowo rozdrabniamy (ja robię to blenderem), dzięki czemu będzie dużo łatwiej faszerować muszle i zachowają one swoją formę.

Muszle makaronowe faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na sosie pomidorowym. Wierzch posypujemy drobno startą mozzarellą, posypujemy suszoną bazylią i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C (góra-doł) i zapiekamy 20min. Pod koniec pieczenia można na 3-4min włączyć górny grill jeżeli lubicie przypieczony.

Dodano: 29-09-2017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *