Gofry to zawsze dobry pomysł – czy to na śniadanie, drugie śniadanie, czy na podwieczorek! 😀 Jeśli jesteście tego samego zdania, ale wciąż szukacie swojej idealnej receptury na chrupiące (i miękkie w środku) gofry, to polecam spróbować Wam ten przepis. Te gofry z całą pewnością wyjdą każdemu, daję słowo!
Składniki (8szt):
– półtorej szklanki mąki (ryżowa lub pszenna)
– półtorej szklanki mleka
– pół szklanki oleju (kokosowy rozpuszczony lub słonecznikowy)
– 2 jajka
– 2 łyżki otrębów (można pominąć)
– 2 łyżki nasion chia (można pominąć)
– czubata łyżka ksylitolu zmielonego na puder
– łyżeczka proszku d/p
– szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i odstawiamy na 20min. Ciasto wylewamy niezbyt grubą warstwą na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy do zezłocenia (u mnie zajmuje to ok 4min – mam urządzenie 3w1 Tefal Avente, ale wszystko zależy od mocy urządzenia, gofry muszą być złote i chrupiące.
Gofry świetnie zachowują świeżość – dobrze smakują również następnego dnia (możecie je wrzucić na chwilę do gofrownicy, żeby odzyskały chrupkość lub zjeść bez odgrzewania).