Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Dyniowe placuszki serowe

dyniowe placuszki serowe

Jak zawsze wraz z rozpoczęciem się wiosny zaczynam intensywne opróżnianie zamrażarki i wykorzystywanie zapasów zrobionych zeszłego lata. Poza mięsem i warzywami w zeszłym roku zamroziłam sporą ilość puree z dyni, które również chciałam wykorzystać, żeby zrobić powoli miejsce na nowe mrożonki. I tym sposobem powstały szybkie i puszyste placuszki serowe z dynią i korzennym aromatem.

Składniki (10-12 placuszków):
– kostka twarogu (200-250g)
– 150g puree dyniowego
– 2 jajka (osobno białka i żółtka)
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– 3 łyżki syropu daktylowego (może być miód lub inne słodzidło)
– 4 łyżki mąki kukurydzianej
– szczypta mielonego imbiru
– pół łyżeczki cynamonu

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie rozgniatamy widelcem, a następnie dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszamy. Smażymy placki z dwóch stron na niewielkiej ilości masła klarowanego do uzyskania złotobrązowego koloru.

Dodano: 06-04-2017
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , , ,

2 Odpowiedzi do Dyniowe placuszki serowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *