Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kruche ciasteczka kokosowe z gorzką czekoladą

kruche ciasteczka kokosowe

Uwielbiam te ciasteczka! Są naprawdę szybkie w przygotowaniu, ale jeszcze szybciej znikają z talerza, bo są naprawdę przepyszne! Kruche, z wyraźną kokosową nutą… Świetne na podwieczorek lub drugie śniadanie, albo po prostu – gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji, bo naprawdę momentalnie znikają 😀

Składniki (10 ciasteczek):
– po 50g każdej mąki: owsianej, żytniej i kokosowej
– 75g oleju kokosowego
– 2-3 łyżki kruszonego ziarna kakaowca lub posiekanej gorzkiej czekolady
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki ksylitolu
– 2 jajka
– aromat waniliowy
– szczypta proszku d/p

Olej rozpuszczamy i mieszamy z ksylitolem, jajkami i aromatem waniliowym. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (można je po prostu wymieszać łyżką), z którego następnie formujemy kulki. Każdą kulkę spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 190ºC (góra-dół).

Dodano: 15-02-2017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *