Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Chleb z komosy ryżowej

chleb z komosy ryzowej

Chleb z komosy ryżowej na pewno zrobi się niedługo tak samo popularny jak chleb z kaszy gryczanej niepalonej. Jest nie tylko zdrowy, ale również świetnie nadaje się dla osób z wszelkiego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi – również dla osób, które unikają w swojej diecie drożdży, bo nie są one potrzebne do jego przygotowania.

Składniki (mała keksówka- 8x20cm):
– 300g komosy ryżowej + woda i łyżeczka octu (lub soku z cytryny) do namoczenia
– 60g nasion chia + 200ml wody do namoczenia
– pół szklanki wody
– 4 łyżki ulubionych nasion lub pestek (u mnie słonecznik i siemię lniane)
– łyżeczka soli

Komosę zalewamy wodą (wlewamy jej ponad poziom nasion) z dodatkiem octu lub soku z cytryny (dla zakwaszenia) i odstawiamy na dobę do namoczenia, a następnie odsączamy na sitku. Nasiona chia zalewamy wodą i odstawiamy na 15-30 minut do napęcznienia, mieszając od czasu do czasu (nasiona powinny wchłonąć cała wodę i zgęstnieć). Odcedzoną komosę blendujemy z namoczonymi ziarnami chia i solą na wysokich obrotach. Dodajemy nasiona i całość mieszamy. Gotową masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, posypujemy wierzch ulubionymi dodatkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC (góra-dół). Pieczemy 45 minut, a następnie nie zmniejszając temperatury zmieniamy ustawienia na dół+termoobieg (lub sam dół) i pieczemy kolejne 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Chlebek ma chrupiąca skórkę, w środku jest za to wilgotny.

Dodano: 08-02-2017

2 Odpowiedzi do Chleb z komosy ryżowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *