Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Trzyskładnikowe ciasteczka migdałowe z „oczkiem”

ciasteczka migdalowe z trzech skladnikow

Kiedy w piątek otworzyłam listopadowego Health Boxa ucieszyłam się, że uzupełnię swoje zapasy migdałów, które akurat mi się skończyły. Migdały nie doczekały jednak nawet przesypania ich do słoika, bo korzystając z okazji, że będziemy mieć w weekend gości przygotowałam trzyskładnikowe ciasteczka migdałowe. No i może nie ma już migdałów, ale są za to małe, pyszne łakocie do kawy.

Składniki (cała blacha ciasteczek):
– 350g migdałów
– 3 białka
– 100g cukru pudru (u mnie zmielony ksylitol) + cukier do obtoczenia
– 2 łyżki dowolnej mąki
– „nadzienie” (marmolada, całe migdały lub owoce)

Migdały blendujemy na piasek (drobno, ale nie całkiem na mąkę) i łączymy z pozostałymi składnikami. Gotową masę wkładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie odrywamy z ciasta kawałek masy i formujemy z niej kulkę, którą obtaczamy delikatnie w cukrze pudrze, lekko spłaszczamy i – jeśli chcemy zrobić ciasteczka „z nadzieniem” – robimy na środku wgłębienie, w którym umieszczamy nasz „farsz”. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C (termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia (nie trzeba na kratce).

Thermomix: migdały mielimy (10s/obr.8), a następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy (15s/obr.3). Gotową masę przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Dalej postępujemy tak samo jak w przypadku przygotowywania ciasteczek tradycyjną metodą.

Dodano: 05-11-2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *