Na moich talerzach ostatnio zapanował dyniowy szał, ale nie ma się co dziwić, bo sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać 🙂 Tym bardziej, że dynia świetnie sprawdza się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich wypieków. Na dyniowe słodkości przyjdzie pora, najpierw jednak czas na jakąś propozycję obiadową. No i oto jest – jesienne spaghetti pełne smaków… i warzyw 🙂
Składniki (2 duże porcje):
– 200g dyni
– 110g makaronu (spaghetti albo rurki)
– 50g sera feta
– 50g pestek dyni
– garść kurek
– garść szpinaku
– kilka suszonych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, czosnek granulowany
Makaron gotujemy al dente. Dynię kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na małej patelni do miękkości (ok. 7-10 minut). W międzyczasie na dużej patelni podsmażamy na oliwie posiekany czosnek z pestkami dyni. Dodajemy pokrojone pomidorki, kurki i szpinak, jeszcze chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron, podsmażoną dynię, pokruszony ser feta i doprawiamy do smaku.