Pomysł zrobienia curry wpadł mi do głowy ostatnio podczas drogi powrotnej z pracy do domu. A że jak coś za mną „chodzi” to męczy mnie póki temu nie ulegnę to niewiele myśląc postanowiłam przyrządzić curry jeszcze tego samego dnia. Pierwotnie miało być z kurczakiem, ale akurat miałam rozpoczęta paczkę mrożonych krewetek, które idealnie pasują do takiego połączenia smaków. Kremowe, lekko orientalne – po prostu pyszne!
Składniki (4 porcje):
– 3 garście mrożonych krewetek
– pół małego kalafiora
– pół cukinii
– 2 średnie marchewki
– mała cebula
– pół papryki
– puszka mleczka kokosowego
– 3 łyżeczki zielonej pasty curry
– 2 łyżki sosu sojowego
– kurkuma, curry, pieprz, sól
– olej do smażenia
Krewetki wyciągamy żeby trochę się rozmroziły (jeśli trzeba – usuwamy ogonki). Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a następnie gotujemy al dente razem z kalafiorem podzielonym na małe różyczki. Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka i paprykę. Dodajemy podgotowane wcześniej warzywa i jeszcze chwilę smażymy. Dorzucamy cukinię pokrojoną w półplasterki i krewetki. Podsmażamy 3-4 minuty, a następnie zalewamy całość mleczkiem kokosowym wymieszanym wcześniej z sosem sojowym, pastą curry i przyprawami. Gotujemy chwilę aż całość delikatnie zgęstnieje.
Ja podaję curry z ryżem, często posypując je tuż przed podaniem posiekaną dymką.
1 odpowiedź do Zielone curry z krewetkami