Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, pancakesy czy omleciki, jednak nasza patelnia naleśnikowa nie nadawała się już do korzystania z niej. Przerzuciłam się więc znowu na owsianki i potrawy niewymagające smażenia. nie musiałam jednak na długo rezygnować z robienia placuszków, bo Mąż sprawił mi dwie nowe patelnie – w tym jedną przeznaczoną do smażenia naleśników. Od razu ją wypróbowałam i tak właśnie powstał ten przepis na pyszne, bananowe placuszki o smaku kokaowo-kokosowym.
Składniki (ok. 10-12szt.):
– 2 jajka
– dojrzały banan
– 2 łyżki mąki ryżowej
– łyżka wiórek kokosowych
– łyżka masła orzechowego
– łyżeczka kakao
– szczypta cynamonu
– szczypta proszku d/p
Jajka blendujemy z bananem na gładką masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie całość blendujemy. Gotową masę wylewamy łyżką (na jeden placuszek wylewamy łyżkę masy) na rozgrzaną patelnię. Smażymy z dwóch stron.
1 odpowiedź do Kakaowo-kokosowe pancakes bananowe