Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Orientalny bulion z krewetkami i makaronem ryżowym

orientalny bulion z warzywami

Jeżeli orientalne zupy wydawały Ci się zawsze skomplikowane w przygotowaniu to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zupa gotuje się praktycznie sama a smakuje jak w dobrej, orientalnej knajpce. Delikatna a zarazem intensywna w smaku, dla mnie po prostu pyszna.

Składniki (5 porcji):
– 2l bulionu warzywnego lub warzywno-rybnego
– 3 średnie marchewki (ugotowane w bulionie)
– kapusta pak choi
– 200g mrożonych krewetek
– 5 pieczarek
– 3 łyżki grzybów mun
– 2 łyżki sosu sojowego
– ząbek czosnku
– mały kawałek imbiru
– papryczka chilli
– 150 gram makaronu ryżowego

Gdy bulion będzie gotowy, dodajemy do niego sos sojowy, imbir starty na drobnych oczkach i drobno posiekany czosnek. Kapustę pak choi kroimy w paseczki, pieczarki kroimy w cienkie plasterki, chilli bardzo drobno siekamy, a następnie wszystko wrzucamy do bulionu razem z grzybami mun i oczyszczonymi krewetkami. Gotujemy kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zupę podajemy gorącą z makaronem ryżowym i posypaną świeżo szczypiorkiem lub chilli.

Dodano: 02-06-2016

1 odpowiedź do Orientalny bulion z krewetkami i makaronem ryżowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *