W zeszłym roku udało mi się podzielić z Wami przepisem na dietetycznego mazurka na trzy sposoby. W tym roku rzutem na taśmę Wam dla Was przepis na drugie ciasto, bez którego również nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Babka! Marmurkowa, cytrynowa, makowa, z lukrem, polana czekoladą… Uwielbiam każdą i w ten wyjątkowy czas żadnej sobie nie odmówię. Sama przygotuję cytrynową babkę jogurtową, która będzie nieco lżejszą i bardziej wartościową alternatywą tradycyjnej babki piaskowej.
Składniki (standardowa forma na babkę):
– 450g mąki (u mnie 2:1 pszenna i jaglana)
– 4 jajka
– 200g jogurtu naturalnego
– 130g ksylitolu
– 100ml oleju
– sok z połowy cytryny
– skórka z jednej cytryny
– 2 łyżeczki proszku d/p
– aromat waniliowy
Jajka wbijamy do miski, dodajemy ksylitol i całość ubijamy przez kilka minut na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy olej i jogurt naprzemiennie z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę całość mieszamy. Gotową masę przelewamy do foremki wysmarowanej mocno tłuszczem (używam oleju kokosowego). Pieczemy godzinę w 170ºC.
Babkę można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub tradycyjnym lukrem cytrynowym.
4 Odpowiedzi do Cytrynowa babka jogurtowa