Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Buraczane ciasto czekoladowe – lepsze niż fasolowe!

buraczane ciasto czekoladowe

Ciasta na bazie warzyw zawsze mnie intrygowały i zawsze zachwycały mnie swoim smakiem. I o ile fasolowe brownie było do tej pory moim faworytem, tak od niedawna ustąpiło one miejsca czekoladowemu ciastu z buraków, które jest po prostu rewelacyjne! Jeżeli jeszcze nie robiliście buraczanego murzynka to nie ma co tego dłużej odwlekać!

Składniki (okrągła foremka na babkę):
– 400g buraków
– 300g mąki (dałam 1:2 jaglaną i razową)
– 100g oleju kokosowego
– 200g ksylitolu
– 5 jajek
– 100g naturalnego kakao
– 2 łyżeczki proszku d/p

Buraki obieramy i gotujemy, a następnie studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Olej kokosowy rozpuszczamy i blendujemy z burakami na gładką masę. Do miski przekładamy buraczaną masę i dodając po jednym jajku miksujemy całość na niskich obrotach. Nie wyłączając miksera dodajemy powoli po trochę suche składniki (mąka, cukier, kakao i proszek d/p)i miksujemy jeszcze chwilę do całkowitego połączenia się składników (masa jest raczej gęsta). Przygotowane ciasto przelewamy do foremki (ja swoją natłuściłam olejem kokosowym i obsypałam mąką jaglaną) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (termoobieg). Pieczemy ok. 70- minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Można polać rozpuszczoną czekoladą.

Dodano: 01-03-2016
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , ,

4 Odpowiedzi do Buraczane ciasto czekoladowe – lepsze niż fasolowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *