Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Żytnie placuszki jabłkowe

placuszki jablkowe

Chyba każdy z nas w dzieciństwie zajadał z apetytem racuchy. Puszyste, z jabłkiem i cynamonem, oprószone cukrem pudrem… Pychota! Połączenie jabłka i cynamonu to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń, taka klasyka. Ostatnio rozsmakowałam się w placuszkach żytnich z jabłkami. Są pożywne, wartościowa, a przy tym bardzo smaczne! Jeszcze gdyby polać je karmelem to już w ogóle byłby prawdziwy odlot!

Składniki (6-8szt.):
– 40g mąki żytniej
– 15g odżywki białkowej
– 2 białka
– 1 żółtko
– cynamon
– szczypta proszku d/p
– trochę mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji
– jabłko

Jabłka obieramy, kroimy na plastry i wydrążamy gniazda nasienne. Pozostałe składniki mieszamy w misce (mleko dolewamy do uzyskania przez ciasto konsystencji gęstej śmietany, można je zastąpić maślanką lub jogurtem) i wylewamy łyżką na rozgrzaną patelnię formując placuszki. Na wierzch każdego placuszka kładziemy po plasterku jabłka. Gdy placuszki będą zrumienione od spodu – przewracamy je na drugą stronę. Podałam z pozostałą częścią jabłka i stratą gorzką czekoladą.

Dodano: 03-06-2015
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , ,

2 Odpowiedzi do Żytnie placuszki jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *