Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Zupa krem z zielonego groszku

krem z zielonego groszku

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy krem, aczkolwiek rzadko robię je z innych warzyw niż brokuł. Ostatnio jednak podczas zakupów naszła mnie ochota na krem z zielonego groszku, który ugotowałam jeszcze tego samego wieczoru. Zupa jest pyszna (ma lekko słodkawy posmak) i bardzo prosta w przygotowaniu. To fajne urozmaicenie codziennej diety.

Składniki (3 porcje):
– paczka mrożonego groszku (400g)
– duża cebula
– 0,5l bulionu warzywnego lub rosołu*
– łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, suszona bazylia

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli, przekładamy ją do garnka, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Czekamy aż całość się zagotuje i wsypujemy mrożony groszek (nie rozmrażamy go wcześniej). Gotujemy jeszcze ok. 5-10min aż groszek zrobi się miękki. Odlewamy z garnka kubek bulionu, pozostałą zawartość garnka blendujemy razem z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią, a na koniec uzupełniamy bulionem z kubka do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.

Zupa świetnie smakuje z dodatkiem gęstej śmietany/jogurtu i groszku ptysiowego albo posypana podprażonymi na patelni pestkami dyni. Ponadto, można dla podkręcenia smaku i dodania zupie świeżości, dodać do niej podczas blendowania świeże liście mięty.

*Ja robię sama bulion gotując „jarzynkę” (marchew, pietruszka, seler, por, opcjonalnie kawałek kapusty, ziele angielskie i liść laurowy) do czasu aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Po ugotowaniu warzywa odcedzam i bulion jest gotowy. Część warzyw (zwłaszcza marchewkę) można dodać do zupy przed zblendowaniem.

Dodano: 28-04-2015
W kategorii: Odżywianie
Tagi: , ,

3 Odpowiedzi do Zupa krem z zielonego groszku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *