Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Meksykańskie burrito

meksykanskie burrito

Chrupiąca, grillowana tortilla z meksykańskim farszem, przyprawiona na ostro, z dodatkiem mojej ukochanej czerwonej fasoli – to danie zawładnęło moim podniebieniem i jestem pewna, że często będzie wracać na nasze talerze. Zupełnie nieskromnie powiem, że to najlepszy obiad jaki zrobiłam w tym roku! Mój Ł. był zachwycony, tym bardziej że w jego tortilli znalazł się dodatkowo ser, który cudownie rozpłynął się podczas grillowania i idealnie podkreślił ostry smak nadzienia. Musicie koniecznie spróbować moich burritos!

Składniki (5 porcji):
– 5 tortilli
– 0,5kg mięsa mielonego z indyka
– pół czerwonej papryki
– czerwona cebula
– 3 ząbki czosnku
– pół puszki czerwonej fasoli
– pół puszki kukurydzy
– puszka pomidorów w kawałkach
– przyprawa chilli con carne/meksykańska lub miks przypraw (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek, kolendra, oregano)
– posiekana świeża kolendra – można pominąć

Mięso podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gdy mięso nie będzie surowe, dodajemy pokrojoną w drobną kostką paprykę i cebulę. Dusimy ok. 5 min, żeby papryka zmiękła. Na koniec dodajemy fasolę, kukurydzą i pomidory, dusimy jeszcze chwilę żeby odparować nadmiar sosu. Doprawiamy do uzyskania odpowiedniego stopnia pikantności. Tortille podgrzewamy dosłownie chwilę na patelni, w mikrofali (10s) lub w piekarniku (2-3 min/150°C), żeby zmiękły (nie mogą zrobić się chrupkie, bo połamią się przy zawijaniu). . Ciepły farsz nakładamy na środek podgrzanej tortilli i zawijamy jak krokieta. Grillujemy ok. 2-4 min w opiekaczu lub na patelni grillowej (dociskam je wtedy ceramiczną blaszką – fajnie się zgrillują).

W niektórych tortillach znalazł się jedynie farsz mięsno-warzywny, w pozostałych dodałam dodatkowo 2 plasterki sera żółtego, które świetnie skomponowały się z resztą składników. Jeśli nie pilnujecie ściśle makro, a po prostu szukacie fajnych, szybkich w przygotowaniu i smacznych dań obiadowych to też koniecznie dodajcie do środka ser!

WERSJA PRZEPISU GOTOWA DO DRUKU: KLIK.

Dodano: 27-03-2015

8 Odpowiedzi do Meksykańskie burrito

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *