Ten przepis to świetne rozwiązanie dla wegan i alergików, ale nie tylko! Bez wątpienia rozsmakują się w nim również miłośnicy kuchennych eksperymentów i zdrowego odżywiania. To świetne urozmaicenie naszej codziennej diety. Jest cudownie kremowy, gęsty i ma delikatny owsiany posmak, świetnie komponuje się ze świeżymi owocami, ziarnami i granolą. Musicie spróbować, to prawdziwy hit!
Składniki (1 duża porcja):
– 80g płatków owsianych lub mąki owsianej
– woda niegazowana (z butelki lub z filtra)
WERSJA 1: Płatki wsypujemy do słoika (można użyć też innego szklanego naczynia), a następnie zalewamy je tak, by woda sięgała nieco ponad poziom płatków. Przykrywamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu blendujemy całość a słoik dokładnie myjemy. Zblendowane płatki z wodą przelewamy ponownie do czystego i osuszonego słoika, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 dni. W lecie wystarczy 1 dzień, żeby jogurt odpowiednio sfermentował, w zimie może on potrzebować 2 dni. Gdy jogurt będzie już gotowy, przekładamy go do lodówki, zatrzymując w ten sposób proces fermentacji.
WERSJA 2: Płatki mielimy na mąkę, wsypujemy do słoika i zlewamy wodą analogicznie jak w przypadku wersji 1. Dokładnie mieszamy, przykrywamy słoik gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce. Zawartość słoika należy wymieszać przynajmniej raz dziennie. Gdy jogurt będzie już gotowy, przekładamy go do lodówki, zatrzymując w ten sposób proces fermentacji.
Kwasy, które wytwarzają się podczas fermentacji mogą zachodzić w reakcję z metalowymi naczyniami, dlatego bardzo ważne jest, żeby przygotowując jogurt używać szklanych, lub ewentualnie ceramicznych, naczyń.
Ten jogurt jest też świetną bazą do zrobienia domowego, owocowego jogurtu. Wystarczy zblendować go z ulubionymi owocami. Ja najabrdziej lubię wersję bananową, truskawkową i malinową. Do tego domowa granola i pyszne, pożywne śniadanie gotowe 🙂
10 Odpowiedzi do Jogurt owsiany