Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy

zupazsoczewicy2

Soczewica jest niskokaloryczna, posiada niski indeks glikemiczny, a ponadto zawiera dużą ilość białka (prawie 30g na 100g suchego produktu). Dodatkowo jest cennym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, synku, fosforu i żelaza. Dzięki zawartości błonnika wspomaga proces odchudzania i pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Krótko mówiąc, soczewica to niezwykle wartościowy produkt, który znajduje zastosowanie w wielu potrawach (i to nie tylko wegetariańskiej).

Dziś mam dla Was obiecany przepis na aromatyczną i rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy. Niezwykle prosta w przygotowaniu, a w smaku… Dla mnie prostu rewelacyjna!

Składniki:
– 250g czerwonej soczewicy
– duża marchewka
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 ziemniaki
– 1,5l bulionu warzywnego
– puszka pomidorów bez skórki
– kolendra (2 łyżeczki)
– majeranek (2 łyżeczki)
– kminek (2 łyżeczki)
– chilli (łyżeczka)
– sól i pieprz do smaku
– zielona pietruszka
– łyżka oleju

Marchewkę i ziemniaki obieramy, płuczemy pod zimną wodą i kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej marchewkę, ziemniaki i ziarna soczewicy. Całość zalewamy bulionem i zblendowanymi pomidorami z puszki. Gotujemy ok. 20-30 minut. Podczas, gdy zupa się gotuje w moździerzu rozgniatamy wszystkie przyprawy* a na koniec dodajemy je do gotującej się zupy. Zupa jest gotowa, gdy warzywa będą miękkie a soczewica się rozpadnie. Przed podaniem każdy talerz z zupą posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

* Jeśli nie macie moździerza, kupcie kolendrę i kminek w wersji zmielonej.

Zupa wychodzi dość gęsta, co mi bardzo odpowiada (jeśli jednak dla Was będzie za gęsta, wystarczy dolać do niej trochę wody lub bulionu). Zdrowa, sycąca i rozgrzewająca.

Dodano: 29-10-2014

3 Odpowiedzi do Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *