Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Sałatka z makaronem, brokułami i serem pleśniowym

salatkazmakaronem

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki! Są nie tylko zdrowe, ale i dają pełne pole do popisu mojej wyobraźni. Podstawą są u mnie zawsze świeże lub gotowane warzywa oraz ulubione dodatki (najczęściej makaron, kurczak lub sery). Kiedyś najczęściej na moim talerzu pojawiała się sałatka grecka, ale ostatnio ustąpiła ona miejsca sałatce makaronowej z brokułami i serem pleśniowym. Jest pyszna i pożywna, dostarcza mojemu organizmowi energii i potrzebnych w ciągu dnia wartości odżywczych.

Składniki (1 porcja):
– 40g makaronu (u mnie orkiszowy Fabijańscy)
– 100g brokuła
– średniej wielkości pomidor
– ogórek gruntowy
– 3 łyżki kukurydzy
– 40g sera pleśniowego
– łyżka oleju lnianego
– sól, ulubione zioła

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy kilak minut w osolonej wodzie (ma być al dente). Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora kroimy na pół, a potem na mniejsze kawałki. Do miski wkładamy pokrojone warzywa, dosypujemy kukurydzę, pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy, ostudzonego brokuła i makaron. Całość polewamy olejem, solimy i dodajemy ulubione przyprawy. Całość mieszamy i przekładamy na talerz.

To ostatnio jedna z moich ulubionych sałatek. Dzięki dodatkowi sera pleśniowego nabiera wyrazistego smaku. Świetnie nadaje się również do wzięcia jej na uczelnię, czy do pracy!

salatkazmakaronem2

Jedna porcja ma ok. 440kcal / 20 B / 20 T / 50 W.

Dodano: 08-10-2014

1 odpowiedź do Sałatka z makaronem, brokułami i serem pleśniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *