Wystarczą cztery składniki i dosłownie kilka minut, aby móc cieszyć się rewelacyjną dietetyczną nutellą. To prawdziwa gratka dla tych, którzy lubią od czasu do czasu zjeść coś słodkiego nie martwiąc się przy tym o linię. Fit nutella jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa. Zawiera wiele witamin (A, PP, K, C, K i witaminy z grupy B), składników mineralnych oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych czyli zdrowych tłuszczy, których potrzebuje nasz organizm, żeby prawidłowo funkcjonować.
Składniki (mały słoiczek):
– banan
– pół awokado
– łyżka miodu
– półtorej łyżki naturalnego kakao
– opcjonalnie: łyżka zmielonych lub posiekanych orzechów
Banana obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Awokado dzielimy na pół, jedną połówkę odkładamy a drugą obieramy i kroimy w paseczki. Do blendera wkładamy banana, awokado, miód i kakao. Blendujemy wszystkie składniki aż uzyskamy gęstą masę o jednolitej konsystencji i po kilkunastu sekundach nasza fit nutella jest już gotowa.
Ja – osoba, która nie przepada za awokado i raczej go unika – jestem zakochana w tym kremie. Jest po prostu pyszny! Świetnie nadaje się do posmarowania omletów, naleśników, placków czy gofrów. Rewelacyjnie komponuje się z orzechami i świeżymi owocami.
Na koniec mała wskazówka: jeżeli zrobicie fit nutellę z powyższych proporcji to zostanie Wam pół awokado. Gdy będziecie wkładać je do lodówki nie wyrzucajcie pestki! Awokado przechowujemy razem z pestką, wyjmujemy ją dopiero przed jej użyciem. Zostawiając pestkę w awokado zapobiegniecie jego ciemnieniu.
6 Odpowiedzi do Fit nutella (dietetyczna nutella z awokado)