Żurek to 'flagowa’ zupa wielkanocna, przynajmniej u mnie w domu. Dziś w ramach wcześniej zapowiedzianych wegetariańskich przepisów wielkanocnych mam dla Was przepis na wielkanocny żurek wegetariański. I to z kiełbasą!
Składniki:
– 1 marchewka
– 1 pietruszka biała
– 1 cebula
– kawałek pora i selera
– 250ml zakwasu
– 2l wody
– 4 kulki ziela angielskiego
– 3 listki laurowe
– 2 ząbki czosnku
– 100g śmietany 18%
– 2 białe kiełbaski sojowe
– łyżeczka majeranku
– sól i pieprz
– łyżeczka chrzanu
Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i zagotować. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i sól. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) 40, dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze 10min. Przecedzić wywar, zostawiając sobie marchewkę. Wywar odstawić znów na gaz, dodać pieprz i majeranek a następnie wlać do garnka zakwas. Zagotować po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3-4min. Ściągnąć z gazu i dodać do zupy chrzan ze słoiczka praz pokrojoną marchew. Zabielić zupę śmietaną wymieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, świeżą natką pietruszki i kawałkami wcześniej podsmażonej białej kiełbasy.
Życzę wszystkim smacznego 🙂