Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Owsiane racuchy z jabłkami

owsiane racuchy (1)

Owsiane racuchy z jabłkami to jedna z moich ulubionych śniadaniowych propozycji. Mają lekko cynamonową nutę a dodatkowo zawierają sporą ilość błonnika. Dają uczucie sytości na bardzo długo, dlatego są po prostu idealne na śniadanie 🙂

Składniki (5-6 racuchów):
– 6 łyżek płatków owsianych
– jajko
– 50ml mleka
– 1 duże jabłko
– pół łyżeczki cynamonu
– opcjonalnie: 2 łyżki mąki

Płatki owsiane mieszam z jajkiem i odstawiam na 1-2 godziny (ja odstawiam na całą noc). Dodaję mleko i cynamon. Jabłko kroję w drobną kosteczkę i dorzucam do masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Jeżeli masa jest za rzadka- można dodać płatków owsianych lub 1-2 łyżki mąki. Smażę na patelni bez tłuszczu, ewentualnie na maśle.

Podaję je z kakaowym jogurtem (2 łyżki jogurtu naturalnego mieszam z łyżeczką kakao), połową jabłka (pokrojone w kostkę) i płatkami migdałów.

Dodano: 02-03-2014

5 Odpowiedzi do Owsiane racuchy z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *