Zupy krem to bez wątpienia moje ulubione zupy. Mają cudowną konsystencję i praktycznie same się gotują. Dziś proponuję Wam pyszny, lekko czosnkowy krem z kalafiora.
Ta zupa nie tylko jest pyszna, ale też świetnie rozgrzewa i dostarcza wielu cennych składników, m.in. witaminy: C, K, B1, B2, B6, PP oraz takie pierwiastki jak: jod, fluor, potas, wapń, magnez czy cynk. Warto pamiętać o częstym spożywaniu kalafiora, bo jest on przeciwutleniaczem a przy tym najbardziej lekkostrawną ze wszystkich roślin kapustnych! Idealnie nadaje się dla osób na diecie (ma zaledwie 20 kcal w 100gr produktu).
Składniki:
– 1 średni kalafior
– 3 ząbki czosnku
– 1 spora cebula
– jarzynka do przygotowania bulionu (kupuję gotowy zestaw jarzyn na tacce)
– pół pęczka koperku
– 1 litr wody
– sól i pieprz
Jarzyny obieram, kroję i zalewam zimną wodą. Cebulę przed wrzuceniem do wody przekrawam na pół i opalam nad palnikiem. Stawiam na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Odcedzam jarzyny (zostawiam marchewkę i cebulę), do buliony wrzucam kalafiora i czosnek. Gotuję do czasu aż kalafior zmięknie po czym całość dokładnie miksuję, dodając czosnek, przyprawy i drobno posiekany koperek.
Podaję z domowymi grzankami, koperkiem i łyżeczką oliwy z oliwek.
1 odpowiedź do Krem z kalafiora z koperkiem, grzankami i oliwą z oliwek