Tapioka to grysik powstały w trakcie suszenia bulw manioku. Nie ma smaku ani zapachu, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu przez co jest idealną bazą deserów (ale nie tylko) dla alergików. Nie zawiera również cholesterolu dlatego nadaje się dla osób chorych na miażdżyce i będących na diecie redukcyjnej.
Smak i zapach przejmuje od produktów, z którymi jest przyrządzana. Używa się ją najczęściej w deserach takich jak budyń. W Polsce zyskała na popularności wraz z momentem pojawienia się stoisk z Bubble Tea.
Przed namoczeniem tapioka to małe, białe kuleczki. Dopiero po długotrwałym moczeniu i późniejszym gotowaniu tapioka pęcznieje i staje się przezroczysta.
Mój pierwszy eksperyment z tapioką to deser kokosowo-kakaowy. Gęsty, nie za słodki o ciekawej konsystencji – wyszedł naprawdę fajnie.
Składniki (1 spora porcja lub 2 mniejsze):
– 80 gr tapioki (ok. 1/3 szklanki)
– szklanka wody
– szklanka mleka kokosowego
– łyżka cukru trzcinowego
– 2 łyżki wiórek kokosowych
– 2 łyżki kakao naturalnego
– kostka gorzkiej czekolady
Tapiokę zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin (najlepiej na cała noc), odcedzamy. Mleko kokosowe z cukrem i wiórkami doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Odstawiam z gazu i powoli dosypuję odcedzoną tapiokę cały czas mieszając. Stawiam z powrotem na gazie do momentu aż całość zgęstnieje. Do miseczki odstawiam połowę masy i dodaję do niej kakao. Układam w pucharku warstwowo a wierzch posypuję rozdrobnioną czekoladą.
Opakowanie tapioki o wadze 400gr kosztuje ok. 8zł.
3 Odpowiedzi do Bezglutenowy deser: kokosowo-kakaowa tapioka