Zdrowe i kolorowe życie dziewczyny informatyka

 

Kaiserchmarrn – austriacki omlet 'łamany’

omlet austriacki Kaiserchmarm (4)

Za każdym razem, gdy przygotowuję ten omlet to myślami przenoszę się alpejski stok, gdzie po raz pierwszy go jadłam. I choć za rodzynkami nie przepadam to zakochałam się w nim od razu! Urzekł mnie swoją lekkością, słodyczą i oryginalną, jak na omlet, formą.

Składniki (na 1 duży omlet):
– 2 jajka
– pół szklanki mleka
– pół szklanki mąki
– 3 łyżki rodzynek
– 2 łyżki cukru
– cukier puder do posypania
– konfitura owocowa

Białka ubijam z cukrem a w drugiej misce miksuję żółtka z mąką, mlekiem i rodzynkami. Białko łączę z masą i delikatnie mieszam, po czym wylewam na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Smażę aż obie strony będą zrumienione i nabiorą złotego koloru a następnie omlet rwę na drobniejsze kawałki i jeszcze chwilkę podsmażam na maśle. Podaję posypane cukrem pudrem i z konfiturą malinowo-porzeczkową od Luks Pomada. Jeżeli lubcie domowe konfitury a także warzywne czatni – koniecznie zajrzyjcie do Luks Pomady i dajcie się porwać wyjątkowym połączeniom smaków tak jak i ja dałam się porwać 🙂

omlet austriacki Kaiserchmarm (1)

Dodano: 30-10-2013
W kategorii: Odżywianie
Tagi: ,

1 odpowiedź do Kaiserchmarrn – austriacki omlet 'łamany’

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *