O tym, że dostałam na spróbowanie musli od firmy Musli Tak Jak Chcesz pisałam już wcześniej (TUTAJ). Postanowiłam , że nie poprzestanę na standardowym połączeniu jogurt+musli+owoce a wykorzystam je do zrobienia bananowych muffinek.
Składniki: (9 małych babeczek)
– 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 150gr musli
– 2 banany
– 30gr orzechów
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50g rodzynek (można też dodać żurawinę)
– 2 łyżki miodu
– 2 jajka
– 150g waniliowego serka homogenizowanego
– 50ml mleka
Banany zmiksowałam z mlekiem i jajkami a następnie połączyłam z resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszałam (można zmiksować) i rozłożyłam do foremek. Wierzch posypałam płatkami owsianymi i drobno posiekanymi orzechami ziemnymi. Piekłam ok. 45-50min w temperaturze 190st.
Moje musli zawierało już kandyzowane i liofilizowane owoce, dlatego ciasto uzupełniłam tylko 50gr rodzynek. Jeśli lubicie bakalie – spokojnie możecie sypnąć ich więcej.
Takie babeczki to idealne rozwiązanie na II śniadanie (do tego np. koktajl owocowy- pycha!) lub na przekąskę w trakcie dnia. Dzięki bananom i bakaliom mają dość słodki smak, dlatego z powodzeniem zaspokoją ochotę na słodkie. Sprawdzałam na sobie – działa 🙂
1 odpowiedź do Bananowe muffiny z musli i bakaliami